Вже більше 10 років у ДП «Сокирянське лісове господарство» функціонує добровільна пожежна команда, на рахунку якої біля двох сот бойових виїздів. За час свого існування колектив професіоналів лісівників-рятувальників під командуванням Леоніда Боднарчука став невід’ємною і важливою частиною пожежної безпеки не лише лісових угідь, а й навколишніх населених пунктів.

Нині входять до складу відомчого рятівного підрозділу, крім командира, ще четверо: водій-пожежник та помічник керівника команди. Всі вони по черзі заступають на цілодобове чергування і готові у будь-який час вступити у боротьбу зі стихією. Зараз – це професійний колектив однодумців, хоча, за потреби, до гасіння пожежі залучається багато мешканців сіл, які вже теж бачать у цьому свій громадянський обов’язок.

«Лише у нинішньому, 2020 році, ми здійснили 12 виїздів на гасіння пожеж, більшість з яких – у сусідні населені пункти. Доводилось нині приборкувати стихію у Вашківцях, Грубній, Ломачинцях, Михалковому, Кулішівці та Вітрянці. Приборкували вогонь і у приватному секторі, боролись з наслідками спалювання сухої трави і чагарників, сміттєзвалищ», – зазначив водій-пожежник Валерій Кушнір.

Якщо стається загорання і надходить дзвінок з Сокирянського райвідділу Державної служби надзвичайних ситуацій про необхідність виїзду, команда збирається за лічені хвилини. Тобто, час укомплектування розрахунку зведений до мінімуму.

Саме рятувальникам ДП «Сокирянське лісове господарство» у більшості випадків доводиться першими вступати у бій з тихією, стримуючи поширення вогню до прибуття основного пожежного розрахунку з райцентру або Новодністровська. «Старенький, але надійний «Газ-53», не підводить нас, а майже дві тонни води вистачає для початку локалізації полум’я», – додав Валерій Євгенійович.

Крім спецавтомобіля та професійного обладнання, добровільні пожежники Сокирянського держлісгоспу мають своє депо з гаражем та кімнату, де постійно чергує один рятівник.