Один раз на рік новини із лісового господарства звучать особливо вагомо і урочисто. Таке буває у вересні, коли лісоводи відзначають своє професійне свято. Цей день об’єднує всіх причетних до лісорозведення, лісозаготівлі, охорони, захисту, догляду, обліку, транспортування, логістики… Люди різні за професіями, освітою, вподобаннями, але одержимі спільною метою – турботою про найцінніший скарб, подарований нам природою – ліс. Так вже повелося, що від часу створення і понині ДП «Сокирянське лісове господарство» займає лідируючі позиції в області за основними показниками всіх напрямків діяльності, доводячи тим самим можливість ефективного управління підприємством, раціонального використання ресурсів, результативного менеджменту. Величезний колектив чисельністю в 240 працівників трудиться ритмічно і злагоджено, як годинниковий механізм, на який можна і потрібно дивитися, рівнятися, щоби досягти успіху і виконання поставленої мети. Вже тривалий час підприємство очолює Олександр Дмитрович Чебан, досвідчений лісівник, висококласний спеціаліст, вміючий стратегічно мислити управлінець. Завдяки йому господарство нині виходить на новий рівень, котрий можна безумовно назвати європейським. Яскравий приклад – це нещодавнє спорудження на базі Іванівецького базисного розсадника теплиці, експлуатація якої має започаткувати новий етап відновлення лісів, шляхом вирощування саджанців із закритою кореневою системою. Це перша в лісгоспах Чернівецькій області теплиця, свого роду інноваційний і технологічний прорив у веденні лісового господарства.
    - Настав час змінювати традиційні технології лісокористування, зокрема й у вирощуванні лісів – говорить Олександр Дмитрович. – Ми на стадії переходу до повного використання посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Це справа не одного року, але звичний спосіб посадки дерев за допомогою меча Колосова себе вичерпав. Він гальмує розвиток саджанця, оскільки травмується коренева система, кількість поживних речовин мінімальна, а доступ кисню і вологи до коренів обмежений. Якщо брати посадковий матеріал із закритою кореневою системою, то деревце одразу отримує практично ідеальні умови для розвитку. При цьому технологія посадки майже не ускладнюється, а результати – очевидні. Звичайно, собівартість самого саджанця збільшується дуже суттєво. Але ми отримуємо ряд переваг, серед яких –можливість проводити висадку в будь-яку пору року, а не тільки навесні та восени, і, головне – інтенсивність розвитку рослини, висадженої в такий спосіб, набагато вища за висаджену традиційно. Це означає, що швидкість відновлення лісу прискориться на роки.
    - Потужність теплиці достатня для забезпечення потреб господарства?
    - Так. Її площа – 500 квадратних метрів. Це складний виробничий комплекс, оснащений системами поливу, зрошення, опалення, освітлення, дренажу, вентиляції. Теплиця дасть змогу отримувати на рік два врожаї сіянців по 70 тисяч штук кожен. Частину продукції плануємо реалізувати іншим підприємствам. Втілення проєкту обійшлось господарству у майже мільйон гривень. Але це сміливо можна називати інвестицією в майбутнє.
Тепличний комплекс – це не єдиний інфраструктурний проєкт, реалізований цього року. Загалом у 2021-ому ми використали на технічне переоснащення, ремонт основних засобів, благоустрій і модернізацію виробництва 5,5 мільйона гривень. Це все зароблені підприємством кошти. Зокрема, крім теплиці, придбано три нові напівпричепи з гідроманіпуляторами для транспортування деревини, пожежний модуль для Ломачинецького лісництва, облаштовано 8 рекреаційних пунктів у мальовничих урочищах на Сокирянщині та Кельменеччині, багато виконано робіт з благоустрою території лісопункту, а також ремонту лісових доріг.
    - Можна говорити, що на першому місці у керівництва господарства – турбота про працівника і його умови праці?
    - Звичайно, як і в усі часи, кадри вирішують все. Персонал повинен мати в першу чергу зацікавленість в роботі. А це і гідна оплата праці і її комфортні   та безпечні умови. Якщо порівнювати із 2019-тим роком, то середній розмір заробітної плати зріс на 2 тисячі гривень і складає зараз 13 тисяч 500 гривень. До послуг працівників чудова їдальня, де за помірну ціну завжди готові свіжі та апетитні страви. Працює медпункт, регулярно проводяться профілактичні медичні огляди. Працівники забезпечуються робочим одягом, вивчаються проблеми та потреби кожного конкретного співробітника. Пам’ятаємо і про ветеранів галузі, які стояли біля витоків нинішніх успіхів. Саме тому всім напередодні свята я хочу висловити велику вдячність за нелегку працю, за розуміння і бажання рухатися в ногу з часом, за підтримку, сприяння і допомогу. За мудрі поради і терпіння. Разом ми потужна і нездоланна команда однодумців.
    - Мабуть, візитівкою Сокирянського лісового господарства можна вважати Ломачинецьке лісництво?
    - Це і так, і не зовсім так… Кожне із лісництв, а їх у господарстві 5, має свою родзинку, по-своєму вирізняється серед інших, а загалом є складовою цілого  підприємства. Окрім виконання основних своїх функцій, у Романковецькому, наприклад, вирощують фазанів, яких ми сотнями випускаємо у дику природу для поповнення різноманіття і продаємо любителям екзотики. Також тут закладена плантація цілющої чорниці-лохини, котра вже дає перші врожаї. Іванівецьке лісництво має свою фішку – базисний розсадник лісових та декоративних культур. Десятки видів, порід та сортів дерев і кущів очікують тут бажаючих стати їхніми власниками. На території Кельменецького утримується наше рибне господарство – зарибнений і доглянутий ставок, плантація цінного чорного горіха. Сокирянське на декількох полях вирощує зернові та зернобобові, котрі використовуються для зимової підгодівлі тварин та утримання мешканців зоологічного вольєру. А також має облаштоване пейнтбольне поле «Мисливець». Що стосується Ломачинецького лісництва, то завдяки вигідному географічному розташуванню тут сконцентровано об’єкти, так би мовити, соціального призначення. Вже з дороги милує око плантація екзотичної павловнії - рідкісного для України виду з цінною деревиною. Також тут є магазин «Лісовичок», де реалізується продукція побічного лісокористування Сокирянського лісового господарства. А нещодавно з’явилось і кафе – заклад харчування, де можна поїсти, втамувати спрагу чи просто відпочити. Більше 8-ми гектарів займає територія вольєру для диких тварин, тут в окремих загонах живуть і розмножуються дикі кабани, красені-олені, цікаві віслюки та маленькі поні. Неподалік – пасіка з апітерапевтичним будиночком. Ароматний мед лісгоспівських бджіл продається також у нашому фірмовому «Лісовичку».
    - Відомо, що прибутковість підприємства росте, продуктивність праці підвищується, бюджети всіх рівнів регулярно отримують немалі податки. А є якась межа, мета, досягнути якої ви прагнете?
    - На даний час ми прагнемо досконалості і раціональності. Головна мета – це щоби не соромно було перед нащадками за природокористування. Ми маємо залишити після себе доглянуті, здорові і продуктивні ліси зі збереженим і примноженим біологічним різноманіттям. Над цим і працюємо. Проміжний результат – це щорічно створювані десятки гектарів нових лісів. Там, де їх ніколи не було. А ще наш успіх - щорічний приріст деревини, котрий суттєво переважає обсяги використаного спілого лісу.
    - Бажаю вам удачі, здоров’я, миру і добра! Хай усе задумане збувається!