ДП «Сокирянське лісове господарство» є одним із лідерів лісогосподарського виробництва та впровадження інноваційних методів господарювання на Чернівеччині, відтак активно застосовує науково обґрунтовані підходи до лісонасіннєвої справи з подальшим вирощуванням високоякісного стандартного садивного матеріалу.

У цьому році ДП «Сокирянський  лісгосп» вперше в практиці держпідприємств Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства впровадило  холодильні камери для зберігання насіння дуба звичайного в стані біологічного спокою.

Нещодавно господарство за власні кошти придбало промисловий холодильник імпортного виробництва саме для зберігання насіння. Його змонтували та встановили у адмінприміщенні Іванівецького базисного розсадника.

Жолуді, як завжди, заготовляли всі разом. Кожне з лісництв підприємства, адмінперсонал лісгоспу та вихованці учнівського лісництва спільно назбирали близько півтори тонни насіння дуба звичайного. Втім, на зберігання заклали не ввесь жолудь і не одразу. Передував «холодному сну» насіння тривалий технологічний процес. Працівники базисного розсадника перебрали, відкалібрували насіння, провели його флотацію, хімічну обробку і лише потім завантажили у ємності, які розмістили у холодильній камері.

«На Сокирянщині і Кельменеччині  дубові насадження складають більшість площ лісових угідь. Тому питання оптимального забезпечення розсадника насінням головної лісоутворюючої породи  є особливо актуальним.     Вже наступного року ми будемо два рази закладати  сіянці із закритою кореневою системою, відтак для літнього посіву у звичних умовах зберегти жолудь неможливо. Холодильна ж камера дає змогу утримувати його здатність   до пророщування не лише один сезон, а 4-5 років. Тому придбання холодильного агрегата було вкрай необхідною опцією», - зазначив директор ДП «Сокирянське лісове господарство» Олександр ЧЕБАН.

Наразі близько однієї тисячі двісті кілограмів жолудя лісівники Сокирянщини  відтепер зберігатимуть у комфортних умовах.