Здавалося б, що війна відклала все інше на другий план. Але економічний фронт теж важливий. Кожен має виконувати свою роботу, долучатися до зміцнення країни. Представники однієї з наймирніших професій – лісівники – не лише продовжують плекати ліси краю, а й садять молоді деревця, підтримують армію та вимушених переселенців.

У Міжнародний день лісів, який на усій планеті відзначають 21 березня, у Хотинському лісництві ДП «Сокирянське лісове господарство» розпочали посадку дуба звичайного.

– Наші працівники на ділянці 1 гектар почали висадку дуба звичайного. А загалом цього року плануємо посадити близько 42 тисяч сіянців на площі 11,7 гектара, – розповідає лісничий Хотинського лісництва Сергій Ткач. – Посадковий матеріал – якісний, із закритою кореневою системою. Тобто саджанці вирощені у теплицях у спеціальних ємкостях, з яких їх легко вийняти, не пошкоджуючи коріння. Для цього використовують спеціальну ґрунтову суміш з торфом та добривами, щоб деревця росли міцними. Також маємо достатню кількість сіянців із власних розсадників з відкритого ґрунту.

Запитуємо, чи не дасться взнаки посушлива погода? Адже снігу було небагато, та й дощів давно не випадало.

– Поки у ґрунті є волога, тож використовуємо кожну днину, щоб висадити якомога більше дубків. Якщо земля буде надто суха, то дуже важко робити ямки для посадки. Це і зараз нелегко, тож цим займаються переважно чоловіки, – пояснює Сергій Васильович.

Робота на ділянці кипить. Лісівники працюють, усвідомлюючи, що це для майбутніх поколінь. Збройні сили мужньо захищають країну й обов’язково здобудуть перемогу. А завдання усіх, хто не тримає в руках зброю, – забезпечити міцний тил і підтримувати економіку держави, щоб усе відбудувати.

Також чимало лісівників Буковини долучилися до тероборони, кожне лісництво, у тому числі і Хотинське, надало вантажівки чи іншу техніку для армії, дрова для блокпостів.

Крім того, посильно допомагають вимушеним переселенцям. Наприклад, в адмінбудівлях підприємства, що розташовані у Хотині, облаштували кімнати для людей, які мусили виїхати із зони бойових дій, полишивши свої домівки. Для цього придбали матраци, деяку побутову техніку, постільну білизну тощо. А місцеві працівники приносять овочі, продукти та консервацію для них, підтримують і морально.

Адже українці – тепер згуртовані, як ніколи.

Разом – ми сила! Перемога буде за нами!