Осінь-2021 – золотий час заліснення Дністроського регіону. Днями стартує акція заліснення нашої держави. З розмахом, великим досвідом, і звичайно новими напрацюваннями до справи активно взялися наші лісоводи. Завершується комплексна підготовка до виконання завдань, які ДП «Сокирянське лісове господарство» взяло на себе паралельно програмі Президента «Зелена країна».

Дійсно по–державницьки тут поставились до потужної програми  «Створюємо ліси разом», адже нещодавно став до ладу сучасний тепличний комплекс із системою автоматичного поливу, опаленням та притінюючим майданчиком для вирощування сінців дуба із закритою кореневою системою. Потужність цієї  новітньої споруди  - 140 тис. сіянців на рік. Перший «урожай» якісного посадкового матеріалу лісоутворюючих порід вже за кілька тижнів переселиться до зелених масивів Сокирянщини і Кельменеччини.

Чи не вперше в історії місцеві лісоводи висадять восени більше дерев, ніж навесні. Нині чітко визначені площі, де відбуватиметься заліснення. Загалом -це 58 гектарів на території усіх п’яти лісництв підприємства. Крім того, буде створено більше 20 гектарів нових лісових насаджень. Цієї осені  лісівники висадять  близько 200 тис. сіянців дуба та інших супутніх порід.

Вже встигли оцінити ефективність застосування тракторного плуга «ПКЛ 70» лісоводи Кельменецького лісництва. Його конструкція відрізняється від подібних сільськогосподарських агрегатів і передбачена для подолання перешкод та  розорювання нерозкорчованих ділянок з метою подальшого висаджування на них сіянців.  Відтак на лісових ділянках, що незабаром будуть заліснені, розпочата підготовка ґрунту.

А от можливості культиватора  лісового борозного «КЛБ-2,2Б» випробували лісівники Романковецького лісництва. Цей новий агрегат, закуплений Сокирянським лісовим господарством, надзвичайно корисний під час догляду за молодим лісом, збільшує ефективність проведених агрозаходів, дозволяє створити сприятливі умови для розвитку та росту лісових культур та полегшує працю лісівників.

Разом  з тим, у всіх лісництвах ДП «Сокирянське лісове господарство» триває заготівля якісного лісового насіння.  Цей етап є основою створення високопродуктивного, біологічно стійкого та господарсько-цінного лісового насадження. Нині вже закладено у сховища  по 100 кілограмів насіння ясеня та липи і 80 кілограмів – клена, розпочався збір жолудя. У планах місцевих лісоводів - запастися майже 4 тоннами якісного насіння.

Є великий цінний досвід створення потужних лісових масивів, також є і активна підтримка громадськості, на старті – серйозний підхід до кожного етапу цієї важливої роботи. Всі, наче у повній бойовій готовності: вирощено якісний посадковий матеріал, набуто безцінні навики кожного виду дерев, протестована нова техніка, справжні друзі лісу з радістю готові долучитись до таких широкомасштабних державницьких заходів!