«Дитячий садочок і школа» для саджанців по-сокирянськи.

Цікаву й корисну систему вирощування та догляду молодих сіянців дуба напередодні посадки у лісових угіддях успішно розробили працівники ДП «Сокирянське лісове господарство», що на Буковині. Вона наче відтворює кілька етапів у житті людини – дитячий садочок–школа–доросле життя.

– Ми активно почали роботи з вирощування сіянців дуба із закритою кореневою системою з 2020 року. У рамках експерименту зробили спершу малу теплицю. Там закладаємо сіянці на два етапи посадки – перший весняний, щоб посадити десь у березні-квітні, а другий – літній – задля осінньої лісокультурної кампанії, – розповідає начальник розсадника Іванівецького лісництва ДП «Сокирянське лісове господарство» Сніжана Бриченко. – Почали тоді з 15 тисяч сіянців. Згодом побудували задля цієї мети ще одну велику теплицю площею 500 кв. м із автополивом та заклали ще майданчики на свіжому повітрі.

Фактично наша робота із сіянцями поділяється на два етапи. Перший – це вирощування й догляд безпосередньо у теплиці. Назвемо його умовно «дитячим садочком». Другий – так званий «шкільний». Це коли сіянці ми забираємо з теплиці і доглядаємо вже на спеціальному посадковому майданчику просто неба. Там вони «відпочивають» під сніговим покривом, можуть пити дощову воду та природну вологу, максимально пристосовуються до природних умов. І вже після «шкільного» етапу – «доросле життя» – висадка у лісових угіддях.

Сніжана Бриченко каже – експеримент виявився напрочуд вдалий. Після «дитячого садочка» та «школи» у лісових угіддях успішно прижились 90% сіянців із ЗКС. Тож нині через «дитячий садочок»–«школу»–«доросле життя» у розсаднику щороку проходять у середньому 150–170 тисяч сіянців. У цьому році, незважаючи на воєнні й економічні незгоди, вже зростили 80 тисяч майбутніх дубків. Бо дуб – основна лісотвірна порода у ДП «Сокирянське лісове господарство». Близько 80% угідь підприємства становлять саме дубові ліси.

– Сіянці зростають витривалішими та пристосованими до мінливих погодних умов. Крім того, вони отримують постійне живлення мінералами та вітамінами, особливо за рахунок торфової «подушки» у закладці. Хоча процес догляду за сіянцями із ЗКС більш копіткий та потребує більших зусиль від наших працівників, – пояснює Сніжана Бриченко. – Але зусилля цього варті. От зараз у червні-липні ми саме розпочинаємо чергову закладку сіянців із «дитячого садочка» до «школи». Влітку у нас тут працюють вісім сезонних робітниць, які плекають та доглядають сіянці, а ще наш штатний персонал із лісничих, інженерів, трактористів.

На цей рік садивним матеріалом задля проведення лісокультурної кампанії ми вже повністю забезпечені. Тож літні сіянці, дай Боже, будуть вже на весну 2023 року. Хай питимуть дощову воду, взимку будуть вкриті снігом. А вже у вересні-жовтні будемо збирати черговий врожай жолудів та доправляти їх до наших морозильних камер – задля народження майбутніх сіянців. Аби був врожай у наших дубів. Бо наш колись благодатний та помірно вологий клімат щороку стає більш посушливим та спекотним. Звісно, це все не досить позитивно відображається на рослинах. Але у 2021 році по наших угіддях таки вдалось зібрати 3250 кг жолудів.

Крім сіянців дуба, у розсаднику ми доглядаємо сіянці ясена, клена, липи. А ще у нас є шкільне відділення, де вирощуємо декоративні рослини туї різних форм, ялівці, ялинки, кипарисовики та багато листяних декоративних порід задля озеленення власних господарств, територій міських, сільських та селищних громад, парків, інших культурно-рекреаційних ландшафтів. Також реалізовуємо для населення весь декоративний матеріал. Кожен може завітати до нашого розсадника та придбати ті рослини, які подобаються.