Тримаючи в експлуатації державний мисливський фонд, кожне мисливське господарство може функціонувати лише за умови достовірних оперативних даних про свої ресурси диких мисливських тварин, що перебувають у стані природної волі.   Зараз центральною проблемою природокористування є  управління дикою природою. У мисливському господарстві управління мисливськими тваринами має важливе екологічне та економічне значення, забезпечуючи дотримання рівноваги між ємністю угідь та щільністю тварин.

Мисливське господарство має справу з дикими тваринами, які мешкають на значних територіях та відрізняються великим видовим різноманіттям та сезонною нестабільністю стану їх популяцій. Тому облікові роботи (Таксація)- це обов’язковий захід у всіх мисливських господарствах незалежно від їх задач і напряму. Таксація – комплекс заходів, направлених на визначення кількості диких тварин та птиці на певній території мисливських угідь. Облік проводиться з метою визначення видового складу, встановлення місця проживання тварин, їх міграції, територіального розміщення чисельності в різних районах мисливських угідь. Даний захід обов’язково проводиться мисливськими господарствами, користувачами мисливських угідь щорічно, після закінчення мисливського сезону, відповідно до статті 30 ЗУ “Про мисливське господарство та полювання”. Заходи з підрахунку можна проводити шляхом спостереження за рухом тварин, шумовим прогоном, підрахунком слідів на сніговому покрові та опитуванням жителів, які мешкають поблизу мисливських угідь. Останнім часом до таксації залучають безпілотні літаючі апарати (квадрокоптери). За результатами таксації складають відповідні акти та визначають ліміти на добування тварин у наступному мисливському сезоні.

 Одночасно з проведенням обліків обов’язково звертається увага на наявністю відтворювальних ділянок, які мають площу не менше 20% від площі мисливських угідь, які натурно оформлені відповідно до порядку визначення територій для охорони та відтворення мисливських тварин, наявність інформаційних знаків та біотехнічних споруд, згідно з матеріалами мисливського впорядкування, порядок проведення підгодівлі на підгодівельних майданчиках.

Для проведення мисливської таксації в ДП «Сокирянське лісове господарство» було залучено представників Державної екологічної інспекції Карпатського регіону, управління екології Чернівецької ОДА, Держпродспоживслужби, представники громадськості, та працівників мисливських господарств з інших адміністративних районів області.