Лісівники прагнуть для України перемоги і миру Із цим бажанням живуть і працюють

Мовою цифр і фактів

* Із 1 січня цьогоріч у лісовій галузі краю проведено укрупнення підприємств. Сокирянський та Хотинський лісгоспи увійшли до ДП «Сокирянське лісове господарство».

* Нині у ньому 12 структурних підрозділів: 10 лісництв та 2 лісопункти.

* Площа ДП «Сокирянський лісгосп» – 38,7 тисячі гектарів на території колишніх Хотинського, Сокирянського, Кельменецького, Новоселицького та Заставнівського районів.

* Зараз у колективі трудяться 410 працівників, середньомісячна зарплата яких за перший квартал нинішнього року становить 16,7 тисячі гривень.

* За три місяці 2022-го на підприємстві вироблено товарної продукції на 48,5 мільйона гривень.

* Заготовлено 17,5 тисячі кубометрів деревини, з них 9,5 тисячі з площ головного користування, а 8 тисяч кубометрів отримано при рубках догляду.

* За перший квартал перероблено 980 кубометрів деревини.

* За цей період до бюджетів різних рівнів та цільових фондів підприємство перерахувало 16 мільйонів гривень.

* Навесні працівниками лісгоспу висаджено лісових культур на площі 72,3 гектара.

 

Про сьогодення та функціонування підприємств в умовах воєнного стану та перспективи подальшого розвитку колективу розпитуємо у головного інженера ДП «Сокирянське лісове господарство» Олега Івановича Зеленського. У галузі він працює з 1984 року, закінчив лісогосподарський факультет Української сільськогосподарської академії. Трудився лісничим, заступником начальника обласного управління лісового господарства, начальником лісопункту. На нинішній посаді – з 2008 року.

 

Сфери діяльності підприємства

– Якими наразі є основні види діяльності колективу? – цікавимося в Олега Івановича.

– Це створення, вирощування, охорона та захист лісів, заготівля та переробка деревини. Раніше кошти на здійснення перших з перерахованих завдань виділялися з державного бюджету, а зараз вони виконуються за рахунок доходів підприємства від виробничої діяльності. Отож купуємо у держави ліс «на корню», заготовляємо його, продаємо і маємо фінансові ресурси для відтворення лісу.

 

На основі сучасних технологій

– Що зроблено на підприємстві з модернізації виробництва та використання новітніх методів в організації праці?

– І до укрупнення Сокирянський лісгосп завжди запроваджував сучасні технології лісової галузі у різних напрямках. Це, зокрема, у вирощуванні лісів, заготівлі, вивезенні деревини.

Із 2022 року перейшли на технології створення лісових культур з посадковим матеріалом із закритою кореневою системою. Він вирощений у теплиці на базисному розсаднику в Іванівському лісництві. Це значно сприяло кращому приживленню сіянців. Адже вони вирощені з добірного насіння, зібраного зі спеціальних лісопосівних ділянок. Відтак забезпечено стовідсоткову приживлюваність посадкового матеріалу.

При рубках догляду на площах насаджень до 20 літ (це в основному дуба) протягом трьох років застосовуємо італійський трактор Ланціні в агрегаті з мульчером-подрібнювачем, завдяки чому досягається висока якість та продуктивність у молодняках. Така техніка замінює щоденну працю 20 робітників.

Аналогічний агрегат замовили для лісництв колишнього Хотинського лісгоспу.

 

Провели капітальні ремонти

Перед реорганізацією восени минулого року капітально відремонтували котельню в цеху переробки деревини Клішковецького лісопункту. Отож задіяли в роботу сушильне господарство, де є камери для сушіння деревини. Від такого джерела тепла опалюються і побутові приміщення. А ще полагодили адмінбудівлю лісопункту.

Змонтовано систему водяного опалення в конторі Рухотинського лісництва. Такі ж роботи проведено у мисливському будинку Клішковецького лісництва.

А вже цього року капітальний ремонт із заміною покрівлі на металочерепицю проведено в цеху переробки деревини, адмінбудівлі та побутових приміщеннях Клішковецького лісопункту. Як і в конторах Клішковецького, Колінковецького, Рухотинського лісництв.

В усіх структурних підрозділах, розташованих на Хотинщині, навесні здійснено благоустрій територій із заміною огорож та воріт, облаштуванням клумб, заїздів, пішохідних доріжок.

 

Увага – техніці та обладнанню

Важливо, що вдалося провести капітальний ремонт лісовозної техніки, що є в гаражі Клішковецького лісопункту.

Із шести наявних лісовозів, які транспортували деревину довжиною у шість метрів, три переобладнані для перевезення лісу менших розмірів – 2, 3, 4 і до 6 метрів. Це має важливе значення при доставці лісоматеріалів замовникам.

Триває ремонт деревообробного обладнання в цеху переробки деревини цього лісопункту. Змонтована система примусової вентиляції на дільниці, де заточують пили.

Отож підприємство не стоїть на місці, а розвивається.

Актуально, що у процесі реорганізації вдалося зберегти колектив, не скоротили жодної посади.

 

Завдання воєнного часу

– Як позначилося запровадження у лютому воєнного стану на діяльності лісгоспу, скільки його трудівників мобілізовано до армії?

– До наявних раніше завдань, які виконує підприємство, з початком повномасштабного наступу російської армії додавалися нові, пов‘язані з наближенням нашої перемоги над окупантами. Війна не могла не позначитися на роботі колективу, настроях людей. Вони з більшою відповідальністю ставляться до дорученої справи.

Щодо організації роботи, то збільшилися проблеми з реалізацією продукції. Адже на деяких територіях, куди раніше її поставляли, ведуться бойові дії.

Водночас, хочу з приємністю зазначити, що з початком війни підприємство знову вийшло на європейський ринок (після тривалої перерви), куди експортуємо пиломатеріали.

Трудівники лісгоспу наближають перемогу над агресором не лише сумлінною працею в тилу. Адже 27 наших працівників мобілізовані до Збройних сил України або поповнили лави територіальної оборони.

Підприємство у рамках мобілізації рухомого майна передало армії 10 вантажних та легкових автомобілів.

Для потреб захисників та захисниць України відправлено 204 кубометри пиломатеріалів.

 

Для громад Хотинщини

– Який внесок лісгоспу у соціальний розвиток територіальних громад Хотинщини?

– У першому кварталі нинішнього року повністю задовольнили потреби тих закладів соціальної сфери, які зверталися щодо забезпечення дровами.

Надали спеціальну техніку для благоустрою сміттєзвалищ у населених пунктах Хотинщини.

 

Про плани на майбутнє

– Якими вбачаєте перспективи розвитку підприємства, зокрема підрозділів, розташованих на Хотинщині?

– Вони чималі і пов‘язані з поглибленим використанням деревини (раціональним її розкрижуванням), впровадженням засобів механізації трудомістких процесів та застосуванням при перевезені лісу техніки з маніпуляторами. Немало резервів і з питань побічного користування лісами, де є багато дарів, які необхідні людям.

Потребує розвитку рекреаційна діяльність, зокрема зі створення нових місць відпочинку населення в лісових масивах, що прилягають до автошляхів.

Необхідно розширювати мережу лісовозних доріг, та приводити у належний стан наявні. Адже ними послуговуються і місцеві жителі.

Отож планів є багато. Але спочатку треба вигнати ворога з української землі, завершити війну, а потім на повну силу братися до вирішення завдань мирного буття. Із цими бажаннями живуть і працюють трудівники лісової галузі.