Іванівецький базисний лісорозсадник на Кельменеччині займає площу 22 га.

Щорічно тут вирощують сотні тисяч сіянців основних лісоутворювальних порід, декоративних дерев і кущів для озеленення.

– За рік ми забезпечуємо лісництва Сокирянського лісгоспу сіянцями дуба черешкового, клена, ясена, липи, яких маємо понад 300 тисяч, – сказала в розмові начальниця лісорозсадника Сніжана Гринько. – Кілька років тому почали вирощувати посадковий матеріал із закритою кореневою системою. Маємо теплицю площею 500 м². Посів проводимо в спеціальних касетах з пінопласту два рази на рік: у березні та червні.

– А яка перевага цієї технології?

– Такі сіянці краще приживаються і добре адаптуються до природних умов при висадці у відкритий ґрунт. Ця технологія має добрі відгуки лісівників. У лісорозсаднику працює десять сезонних робітниць. Жолуді дуба зберігаємо в холодильниках аж до посіву. Насіння нам поставляють працівники лісництв. Збирають його з плюсових дерев і тих, які мають високі генетичні показники. Загалом за дві закладки висіваємо понад 150 тисяч жолудів. Дво-трирічними сіянцями забезпечуємо лісництва Сокирянського ДЛГ.

Вирощування сіянців – досить клопітка справа. Якщо в теплиці можна створити необхідний мікроклімат, то при вирощуванні у відкритому ґрунті потрібно поливати, спушувати міжряддя та притіняти посіви у посушливу погоду. З декоративних вирощуємо туї кількох видів, ялинки сріблясті, ялівці, листяні породи та декоративні кущові рослини в поліетиленових горщиках та відрах. Це зручно при реалізації населенню, установам та організаціям. Маємо також і шкілку декоративних порід дерев різного віку та величини.