Щороку з нестримною радістю і гордістю повідомляє про значне поповнення у фазанарії, облаштованому лісівниками Сокирянщини лісничий, Романковецького лісництва Микола ДУЩАК.

Нові пташині родини -  для нього постійне свято, адже кожне нове потомство – це примноження краси рідного краю. Микола Павлович дійсно з  душею до своєї улюбленої роботи.

Вже більше чотирьох років Микола ДУЩАК  разом зі своєю дружиною опікується  ніжними та ще рідкісними у наших краях птахами – фазанами. Впродовж року в його господарстві їх доглядають,  а восени, вже окріпших, дорослих – випускають у дику природу.

«У лісовому господарстві немає неважливих справ. Ми постійно доглядаємо, оберігаємо лісові масиви, щороку висаджуємо близько 50 гектарів нових дубових гаїв, однак після будівництва у нашому лісництві фазанарію наша робота набула ще яскравіших фарб, стала в рази цікавішою і різноманітнішою. Розведення фазанів - важка і копітка праця, однак результат заслуговує затрачених зусиль», - розповідає Микола Павлович.

 Практика минулих років довела, що краще процес інкубації проводити на спеціалізованій станції, під пильним доглядом фахівців. Там у спеціальних температурних умовах та вологості за 24 дні вилуплюються майбутні мисливські птахи.

«З першої партії ми отримали вихід  близько 50%, фахівці стверджують, що цьому причина - низькі нічні температури, адже яйця могли переохолонути. А вже під час другої інкубації з 150 яєць вилупились 114 маленьких смугастих пташенят. Наразі в лісництві вже більше пів тисячі маленьких фазанів, всі вони почуваються добре, калорійно харчуються, зростають у теплі», - додав Микола Павлович.

Загалом кожні десять днів  поголів’я фазанів у напів-вільних умовах Романковецького лісництва зростає, міцнішає. Відтак до кінця червня лісівники планують отримати до тисячі пташенят.