Густі клуби диму з самого ранку знялися вчора над шишковецьким лісом, хоча пожеж у зелених масивах нашого регіону вже багато років лісівники не допускали, пильні та відповідальні місцеві мешканці відразу ж повідомили про можливе загорання на лінію 101. Та побоювання шишківчан були даремні – у лише розквітнувшому лісі рятувальники та лісоводи відшліфовували спільні навики боротьби із нещадною стихією.

Все відбувалось,  як за реальної пожежі, - шалений гул сирен велетнів - червоних  автомобілів, що стрімголов мчать до виявленого загорання, неосяжне полум’я  на заздалегідь підготовленій галявині, злагоджена та чітка робота мужніх чоловіків у захисних костюмах.

Журі, до складу якого цього разу ввійшли директор підприємства Олександр ЧЕБАН та начальник  районного сектору Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області Сергій СЕЛЕЗНЬОВ фіксували кожну дію спільної бригади, прискіпливо оцінювали підготовку всіх, без виключення,  рятувальників, вміння працювати в команді.

«Відповідно до плану тренувань загорання у лісі працівники лісгоспу виявили за допомогою дрона, відтак повідомили рятувальні служби, а до їх прибуття підрозділи підприємства приступили до локалізації загорання», - повідомив директор ДП «Сокирянське лісове господарство» Олександр ЧЕБАН.

Тракторист Олександр ЛИСИЙ, який першим прибув до місця загорання, оперативно зорав землю, вкриту травою,  кругом палаючого хмизу тим самим не допускаючи дальше стрімке поширення вогню. За ними у бій вступили підрозділи відомчих автоцистерн  «Газ-53» та «Камаз», професійно  збиваючи високі «червоні язики».

До речі, наші фахівці вперше сьогодні використали нові сучасні латексні пожежні рукави, що придбані були нещодавно. За твердженням виробників і спеціалістів, вони більш зручніші та довговічніші на відміну від стареньких.

Бойовий розрахунок Сокирянської пожежної частини  професійно і оперативно завершив почате колегами-лісівниками, – повністю ліквідувавши пожежу. Ще кілька хвилин рятувальники всі разом  потужними струменями води ретельно обробили понівечені та обгорівші гілляки  - і справу зроблено. Далі - аналіз дій.

Підбиваючи підсумки навчання, Сергій СЕЛЕЗНЬОВ зазначив, що необхідність проведення подібних тренувань очевидна, адже з кожним роком робота пожежних розрахунків лісівників стає все професійніша,  кваліфікованіша, немає тих аматорських помилок, що були раніше, а техніка не дає збоїв, адже вона постійно доглянута і відремонтована та оновлюється.

За професіоналізм,  та вагомий внесок у забезпечення спільної справи збереження народного добра Сергій Макарович за дорученням головного рятівника краю – полковника служби цивільного захисту Сергія МИХАЙЛЮКА, нагородив почесними грамотами охоронців–пожежників лісгоспу Олександра ГАНДЗІЯ та Олексія ШВЕЦЯ, а також директора ДП «Сокирянське лісове господарство» Олександра ЧЕБАНА.

Ще один позитивний результат цьогорічних спільних навчань озвучив Олександр Дмитрович – лісівники-пожежники незабаром отримають сучасні засоби індивідуального захисту, у виробників вже замовлено захисні костюми та шоломи для всіх членів пожежної команди.

Тренування наших вогнеборців, системні заняття та ряд важливих протипожежних заходів – це масштабна і повсякденна праця, яка дає вагомі результати. То ж цей аспект діяльності є одним з найважливіших. І це усвідомлюють всі: і керівники і колектив.