Юна лісівниця з Поляни – призерка Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт

А ви знали про те, що рак вражає навіть могутні величні дуби? Ця хвороба неабияк шкодить дубовим насадженням, адже призводить до зниження їх приросту, послаблення молодих дерев, погіршує стійкість до буреломів, що загалом збільшує втрати ділової деревини.

Як виникає ця небезпечна інфекційна недуга? Як боротися з нею та уберегти ліси? Це з’ясовувала випускниця Полянського учнівського лісництва Вікторія Ротар разом із керівником Дмитром Мельником у науковому дослідженні «Етіологія поперечного раку дуба звичайного в насадженнях Клішківецького лісництва».

Обрана юною лісівницею тема досить актуальна, адже порушує важливі питання екології та лісового господарства. Це визнали й на Всеукраїнському конкурсі дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який щорічно проводиться Товариством лісівників України. За результатами оцінювання робота Вікторії Ротар посіла ІІІ призове місце.

– Дослідження ми проводили на території Клішківецького лісництва, – розповідає школярка. – Обстеживши дубові насадження, дійшли висновку, що поперечним раком у першу чергу вражаються ослаблені і відсталі в рості дерева дуба. Розвитку хвороби сприяють різні механічні пошкодження під час рубок, захаращеність молодняків внаслідок несвоєчасного проведення заходів догляду.

Цю хворобу відносять до патології середньої шкідливості, оскільки вона не викликає загибелі дерев, але значно знижує вихід ділових сортиментів. Виявлення її на ранніх стадіях дозволяє своєчасно видалити із насадження уражені дуби, що зменшує інфекційне навантаження, розповсюдження збудників бактеріозу та ймовірне зараження здорових дерев, – зазначає юна дослідниця.

Вікторія неодноразово брала участь у різних природоохоронних акціях та конкурсах, зльотах учнівських лісництв, де отримувала призові місця. Цьогорічна перемога у Всеураїнському конкурсі випускників учнівських лісництв – це чергове поповнення скарбнички плідної співпраці лісівників із юними вихованцями Полянського учнівського лісництва, яке має півстолітню історію і є одним із найстарших в Україні.

Важливо, що вже за шкільними партами учні переймаються проблемами сьогодення і майбутнього, шукають шляхи для їх вирішення. Чудово, що поруч з вихованцями є наставники (вчителі, керівники шкільних лісництв та гуртків), яким у непростих умовах вдається зацікавити молодь і долучити до дослідницького пошуку.

Як зазначають організатори конкурсу, війна в країні внесла корективи й у його проведення. Бо ж у численних бажаючих узяти в ньому участь випускників учнівських лісництв, потенційних абітурієнтів вузів лісівничого спрямування російськими окупантами була вкрадена ця можливість через окупацію, багатьом довелося втікати з рідного дому, а то й з країни.

Тож на конкурс обласними організаціями ТЛУ надіслано лише 9 конкурсних робіт випускників учнівських лісництв, зокрема з Вінниччини, Львівщини, а також з Івано-Франківської, Житомирської, Рівненської та Чернівецької областей. Усі учасники цьогорічного конкурсу, що був присвячений 100-річчю від дня народження Василя Дем’яновича Байтали, колишнього міністра лісового господарства України, відзначені почесними грамотами та грошовими винагородами.

Щиро вітаємо Вікторію Ротар з почесним ІІІ місцем у Всеукраїнському конкурсі та бажаємо нових наукових і практичних здобутків на лісівничій ниві!